lørdag den 27. maj 2017

Foto-kurset ingen har bedt om!


Overskriften er klart ironisk ment, for virkeligheden er, at jeg ikke ved noget om at fotografere! Jeg hygger mig nu meget godt med det alligevel, så jeg tænkte, at jeg vil skrive lidt om, hvad der fungerer for mig.

Jeg købte et kamera, da jeg begyndte at blogge, fordi alle de blogs jeg på det tidspunkt fulgte havde billeder. Jeg tænkte slet ikke over, at det kunne være anderledes. Jeg var rigtig glad for mit kamera lige fra begyndelsen, men brugte ikke mange minutter på at sætte mig ind i, hvordan det fungerede  - eller på at lære om fotografering i det hele taget.

Mit kamera har en generel automatfunktion, en indstilling beregnet til portrætter - og en til blomster. Det er de eneste, jeg nogensinde bruger. Hvad kameraet ellers kan, ved jeg ikke rigtig noget om.

Jeg redigerer aldrig mine billeder. De er aldrig beskåret eller behandlet på nogen måde. Jeg lægger dem altid bare op, som de er. Hvis de ind i mellem ser lidt kunstneriske eller manipulerede ud, er det altid et tilfælde. De kom bare til at se sådan ud, da jeg tog billedet. Det er ikke fordi, det er svært at redigere i en basic version. Jeg gider bare ikke :0)

Jeg har ikke en masse viden om fotografering, men jeg har nogle ting, jeg er blevet glad for og som jeg ofte benytter mig af:

- Jeg kan godt lide at tage billeder i modlys. Det kommer der ofte nogle smukke billeder ud af. Ikke mindst af blomster, som jo er det, der primært finder vej til bloggen.

- Jeg kan godt lide at fotografere i solskin. Solstrejf og skyggevirkninger klæder meget ofte billeder!

- Jeg kan sagtens finde på at skyde 20-30 billeder af det samme motiv. Fra lidt forskellige vinkler, men ellers lige efter hinanden. Så er der som regel nogle, der bliver rigtig dårlige, men ofte også nogle, der bliver gode.

- Jeg går ikke så meget rundt og fotograferer på må og få, men når jeg ser et motiv, som for eksempel når solen rammer en lille klynge blomster på en bestemt måde, henter jeg ind i mellem mit kamera.

- Mine billeder har nok ofte et lidt casual tilfældigt look, tror jeg. Det er som nævnt ikke resultatet af dygtig redigering fra min side, men skyldes at de ofte er lidt tilfældige! Jeg kan ikke sidde på hug på grund af beskadigede hofter, så når jeg fotograferer lave planter, stikker jeg bare kameraet ned i formodet højde - og trykker på knappen. Jeg tjekker selvfølgelig undervejs, at jeg nogenlunde rammer mit motiv, men jeg synes ofte, der er en skøn stemning på de billeder, jeg har taget på den måde.    

Nu får jeg det måske til at lyde, som om alt er tilfældigt. Det er alligevel heller ikke rigtigt. For jeg fotograferer naturligvis de motiver, jeg synes er smukkest og jeg er omhyggelig, når jeg udvælger billeder. De billeder, jeg vælger, er altid dem, der har en stemning eller følelse over sig, jeg godt kan lide. Dem jeg intuitivt synes om. Det er ikke de mest "korrekte" og pæne.
Desuden har jeg beundret andres fotos. Det er ikke noget, jeg har gjort bevidst, men jeg tror, at jeg på den måde har udviklet en fornemmelse for, hvad jeg personligt synes er smukt.

Slut med tips, tricks, hemmeligheder og fifs her fra denne glade amatør. Ligger man inde med nogle tricks, er man meget velkommen til at dele dem i kommentarfeltet. Pointen med indlægget her må helt klart være, at man kan få rigtig megen glæde af sit kamera, også selvom man teknisk er både uvidende og doven, hvis bare man fotograferer med hjertet :-)14 kommentarer:

 1. Jeg tager alle mine billeder med Iphone. Jeg er doven på det punkt, for gider ikke slæbe kamera rundt. Selv om jeg godt ved, at de tager de bedste billeder. Nå, men jeg går generelt meget tæt på - og tager flere billeder af samme motiv. Det er nemt at slette de dårlige jo.
  Jeg elsker at fotografere blomster og mennesker, men det sidste kan være meget svært.
  Jeg elsker dine billeder, for de videregiver en god stemning og er ofte meget farverige og smukke.
  Kh. Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå ja, nærbilleder. Det er helt klart også en favorit hos mig og ja, det er jo vildt nemt at slette. Blomster og mennesker er også mine favoritter, men jeg synes som dig, at blomster er nemmere modeller! Tak 😘
   Kh Lisbet

   Slet
 2. Hvad er det for et kamera du bruger, Lisbet?

  SvarSlet
 3. Jeg har ikke så meget at tilføje, selv er jeg absolut ingen super fotograf, men synes som dig det er sjovt. Dine billeder er virkelig super smukke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg hygger mig som sagt også med det. Tak! :)

   Slet
 4. Og ja, det er virkelig nogle flotte billeder du har på bloggen. Lækkerhed! Bliv ved med det :o)

  SvarSlet
 5. Så dejligt genkendeligt det meste af det, dog går jeg ofte i knæ. Jeg selv tager mest oversigtsbilleder, eller billeder af den stemning jeg føler i nuet, eller for at omdanne noget jeg ikke er tilfreds med, til noget godt, eller omvendt. Jeg er total fotoamatør, og nyder meget en godt skrevet tekst-det er du også god til, og den jeg fokusere mest på:-)
  Men jeg er vild med dine billeder og den renhed der ALTID er over dem.
  Da jeg fik mit kamera var jeg hos forhandleren og ville vide noget om alle de funktioner, han sagde gå ud og brug det og oplev, måske han kunne mærke jeg ikke var så nørdet det gjorde noget, for han sagde også auto, og/eller igen blitz er altid godt ;-)
  God aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at du kan genkende det :) Det er rigtig nok, at jeg holder meget af enkle "rene" motiver.
   Man kommer rigtig langt med auto og blitzen slår selv til ;)
   Tak i lige måde Anette <3

   Slet
 6. Der overraskede du mig. Jeg har altid beundret billederne på din blog, og jeg troede, du havde det bedste udstyr og en masse viden om fotografering. Selv med det bedste udstyr kan man kun tage gode billeder, hvis man har sans for at se motiverne og fange en stemning. Det er du virkelig god til.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var faktisk også lidt derfor, at jeg havde lyst til at skrive indlægget :) Fordi jeg nogle gange får ros for at være en meget dygtig fotograf. Så jeg ville fortælle, at det slet ikke er nødvendigt - ikke på det her hygge-niveau, hvor jeg befinder mig.
   Det er helt sikkert den del af fotografering, der interesser mig, så det glæder mig, at du synes det!

   Hilsen Lisbet

   Slet